Sezon dyniowy w pełni, a ja nadal szukam idealnego przepisu na dynię. Testuję i eksperymentuję z tym cudownym warzywem i już wiem, że kryje się w nim wielki potencjał.

Jeżeli lubisz delikatne, lekko mokre ciasto ten przepis jest dla ciebie.

Zrobiłam je w 15 minut (nie licząc pieczenia). Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt pyszny!

Ucierane ciasto dyniowe w wersji fit

Składniki:

☑ mąka pszenna – 2 szklnaki
☑ puree z dyni – 1 szkl
☑ cukier trzcinowy – 0,5 szklanki
☑ jajko – 4 szt
☑ soda – 0,5 łyżeczki 
☑ cynamon – 1 czubata łyżeczka
☑ imbir – szczypta
☑ sól – 1 szczypta
☑ proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
☑ olej – 1 szklanka
☑ jabłko – 1 sztuka
☑ banan – 1 sztuka

Przygotowanie:

Jak zrobić puree z dyni możesz zobaczyć TUTAJ.
Do miski przesiewamy mąkę (zamiast pszennej można dać żytnią razową – ja tak zrobiłam, wtedy ciasto jest cięższe i ma bardziej zbitą konsystencję), dodajemy cukier, żółtka, puree, sodę, cynamon, imbir, sól i proszek do pieczenia, na końcu olej,  
Wszystkie składniki mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję w osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy ją do pozostałych składników delikatnie, starając się, żeby nie upadła. Mieszamy. Przelewamy masę na blachę (ok 40 cm). 
Na górę kroimy banana oraz jabłko bez skórki. 
Pieczemy ok 40 min (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto odchodzi) w temperaturze około 18 st C.
Po upieczeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.

Czas wykonania:

15 minut, czas pieczenia 40 minut

Skala trudności:★

Wykonanie jest banalnie proste.
  • Wygląda na bardzo smaczne i przepis jest prosty – idealne ciasto dla mnie 😉

    • Monika jest super proste, a mój mąż się w nim zakochał 🙂 Dziś robię kolejną porcję.

  • Muszę wypróbować, bo jestem bardzo ciekawa jak smakuje:) Zapraszam także do mnie 🙂 http://www.zyciowyzawrotglowy.pl

    • Smakuje wybornie! A jak dodam do tego, że jego kaloryczność jest obniżona to znaczy, że jest pysznie. 😀

  • Robię bardzo podobne ciasto, ale mąkę pszenną zastępuję kokosową i kasztanową. Niebo w gębie. 🙂

    • O świetny pomysł… A jakie proporcje mąki? Z chęcią skorzystam z podpowiedzi 🙂

  • Pycha! Ja też zastąpię mąkę jakąś zdrowszą i na pewno zrobię! 🙂

    • Ja robiłam z żytnią razową. Można jednak wymieniać 🙂 Nie powoduje to uszczerbku na jakości ciasta 🙂