Sernik dyniowy – fit

Pisząc ten tekst zapach ciasta unosi się w powietrzu. Sezon dyniowy trwa w najlepsze, a ja cały czas szukam idealnego przepisu. Szukam mimo tego, że poprzednie ciasto dyniowe (przepis znajdziecie tutaj) było tak pyszne, że zostanie z nami na dłużej. Dziś przyszła pora na sernik w wersji fit oczywiście.

Lekki sernik dyniowy w wersji fit

Składniki:

Spód:

☑ płatki orkiszowe – pół szklanki
☑ płatki owsiane – pół szklanki
☑ miód naturalny – 2 duże łyżki
☑ cukier waniliowy – jedna torebka
☑ jogurt naturalny – pół szklanki
☑ amaretto lub inny ulubiony aromat – kilka kropel

Masa serowa

☑ ser chudy – 500 g
☑ puree z dyni – 200 g
☑ banan – 1 sztuka ok 120 g
☑ cukier trzcinowy – 50 g
☑ 3 jajka – rozdzielamy
☑ szczypta soli
☑ ulubiony aromat
☑ rodzynki – 50 g

Przygotowanie:



Spód:

W misce mieszamy składniki suche i mokre do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli są nada za suche – rozsypują się – możemy dodać odrobinę więcej jogurtu. Konsystencja nie ma być płynna, a raczej stała.

Łyżką przekładamy masę na blachę – ja używam tortownicy o średnicy 24 cm – i rozprowadzamy ją tak, by uzyskać jednolitą powierzchnię.

Wkładamy do pieca rozgrzanego na ok 180 stopni i suszymy/pieczemy przez około 10 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Po 10 minutach wyciągamy, studzimy i delikatnie skrapiamy ulubionym aromatem.
















































Masa serowa:

Jak zrobić puree z dyni możesz zobaczyć TUTAJ.
Ser musimy zmielić lub rozbić w malakserze (uwaga! w zależności od tego, którą motodę wybierzesz konsystencja sera będzie inna. Zmielony ser jest bardziej grudkowaty, natomiast zmiksowany w malakserze bardziej homogeniczny – jednolity). Dodajemy dynię, zmiksowanego banana, żółtka, cukier i aromat.
W  osobnej misce ubijamy piane na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami i dajemy rodzynki. Całość przelewamy na wcześniej przygotowany spód.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 70 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy go i pozostawiamy serniczek do ostudzenia. 

Czas wykonania:

30 minut, czas pieczenia 80 minut

Skala trudności: ★★

Wykonanie jest proste.