Zdrowe śniadanko – chia

Lubię nowości, lubię eksperymentować i poznawać nowe jedzenie. A jeżeli dodatkowo do tego mi to smakuje – w końcu nie zawsze tak jest – mam kombinację idealną. Tak właśnie natknęłam się na nasiona chia (szałwia hiszpańska). Było to rok temu od tego czasu goszczą u mnie częściej lub rzadziej. Jednak przekonałam się, że to świetny zamiennik np płatków owsianych, czyli mojego ulubionego posiłku dnia, 

Dlaczego lubię te małe ziarenka? Ponieważ są bez smaku i w zależności od tego czym je zaleję taki smak otrzymuję. Mam więc czasami bardziej mleczny smak, gdy przychodzi mi ochota na mleko. Czasami owocowy lub neutralny. Do wyboru do koloru. I jeszcze do smaku.
Z czym się to je?
Zalewasz np wodą małe ziarenka i po chwili zaczynają wydzielać żelowatą substancję. Taki trochę przyjemny glut z małymi ziarenkami w środku. A do tego dodajesz, co zechcesz. Truskawki, jagody, jabłko, banan, albo czekoladę czy dżem. Wszystko zależy od ciebie. 
Jem je same lub z czymś. Od czego to zależy? Od mojego widzi mi się. Najbardziej uwielbiam z bananem na rano. Dzięki temu głód nie zagląda mi w oczy aż do późnego popołudnia. Idealne na przykład, gdy mam wyjazd i wiem, że nie będę mogła sobie pozwolić na posiłek.
Jeżeli jeszcze nigdy nie jadłaś chia pamietaj, że te małe ziarenka bardzo powiększają swoją objętość. I 4 łyżki stołowe zaspokoją twój apetyt na cały poranek.
Na bogato
Ale to nie wszystko. Do pysznego smaku dochodzi również wartości odżywcze. Nie będę bawić się w eksperta i podawać tabelek. Znajdziecie je u mądrzejszych ode mnie. Najważniejsze to duża zawartość białka, błonnika, minerałów oraz kwasów omega-3. Pierwsze istotne dla układu trawiennego drugie dla np pracy mózgu. 
To jednak nie wszystko! Dzięki dużej zawartości wapnia idealnie uzupełnia dietę alergików, którzy musieli wyeliminować nabiał! 
Chia a siemie lniane?
Mają bardzo podobne właściwości jednak różnią się od siebie. 
PODOBIEŃSTWA
– źródło kwasów Omega 3 (20% więcej ma siemię lniane)
– źródło rozpuszczalnego błonnika – obniżają poziom cholesterolu (50% więcej błonnika ma chia)
– zawierają lignany – przeciwnowotworowe aktyoksydanty (siemię lniane – prawdopodobnie najlepsze ich źródło na ziemi)
RÓŻNICE:
– siemię lniane musi być zmielone – robimy z niego kisiel
– chia „dostarcza” nam wartości odżywcze w całości
– chia ma mniej kalorii, a więcej błonnika – idealny pomysł dla odchudzających się
– siemię lniane jest tanie!